logoplaatje
Home/

Nieuws - 2006
Wie niet weet van sterven, weet niets van het leven.

7e lezingencyclus 2006-2007

Geplaatst: 5 oktober 2006
plaatje: bulletElk jaar organiseert Zuylen Uitvaartverzorging een lezingencyclus met de dood als thema. Dit najaar start de 7e lezingencyclus. Hier kunt u alvast het programma lezen.
Zondag 15 oktober 2006 - aanvang 14.00 uur

Rutger Kopland, Dichter

Aan het grensland

Toen Rutger Kopland eind vorig jaar na een hartaanval, met zijn auto tegen een boom tot stilstand kwam werd even gevreesd voor zijn leven, een dergelijke gebeurtenis plaatst dingen, net als de dood, in een ander daglicht, wat gebeurt er als we sterven?
Aan de hand van o.a. gedichten Aan het grensland 1-2 en 3, zal Rutger Kopland ons deze middag meenemen in zijn “ernstig spel der poëzie”, waarin leven en dood centraal zullen staan.

Rutger Kopland is de schrijversnaam van R.H. van den Hoofdakker (1934). Hij is emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Behalve wetenschappelijke artikelen schreef hij ook essays over psychiatrie in de algemene maatschappelijke context. Een aantal van deze stukken werd opgenomen in: De Mens als speelgoed (1995) en in Twee ambachten (2003).
Als Rutger Kopland publiceerde Van den Hoofdakker dertien gedichtenbundels. Hij debuteerde in 1966 met “Onder het vee”, zijn meest recente bundel is “Een man in de tuin”, die verscheen in het najaar van 2004. Kopland publiceerde daarnaast literaire essays in “Het mechaniek van de ontroering” (1995) en “Mooi, maar dat is het woord niet” (1998). Al jaren behoort Kopland tot de meest gelezen dichters in ons land. Bloemlezingen uit zijn werk verschenen in Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten. In 1999 en 2001 ontving van den Hoofdakker/Kopland eredoctoraten van respectievelijk de Universiteit voor Humanistiek en de Rijks Universiteit Utrecht, in beide gevallen voor de combinatie van zijn verdiensten op literair en wetenschappelijk gebied. Als dichter ontving hij diverse prijzen, waaronder de P.C. Hoofdprijs 1988 voor zijn gehele oeuvre en de VSB Po‘zieprijs 1998 voor zijn bundel Tot het ons loslaat (1997). In januari 2006 verschenen Koplands Verzamelde gedichten ter markering van zijn
veertigjarig dichterschap.


Zondag 5 november 2006 - van 11.00 tot 16.00 uur

Open dag Zuylen

In het Uitvaartcentrum kunt u o.a. de verschillende opbaarkamers bekijken, maar ook de aula, de verzorgingsruimte en in het Crematorium kunt u b.v. een bezoek brengen aan de ovenruimte.
In de kleine aula aan de Haagweg 332 (ingang begraafplaats) kunt u de mogelijkheden voor een afscheidsdienst met een klein gezelschap (max 25 pers.) bekijken.


Zondag 19 november 2006 - aanvang 14.00 uur

Willem Vermandere,
Troubadour, Beeldhouwer, Schilder, Filosoof

Liedjes en “vertellementen” rond leven en dood

Een zeer bijzondere middag met Vlaanderens warmste theatermens.
Hij zal worden vergezeld door zijn companen Freddy Desmedt en Pol De Poorter.

Zondag 10 december 2006 - aanvang 14.00 uur

Pim van Lommel, Cardioloog

Bijna-dood ervaring, hersenen en bewustzijn

Een nieuw concept over de continuïteit van ons bewustzijn, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek naar bijna-dood ervaringen (BDE) na o.a. een hartstilstand.

Een bijna-dood ervaring (BDE) is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levenspanorama, het ontmoeten van overleden dierbaren, of het waarnemen van je eigen reanimatie. Deze bijzondere bewustzijnstoestand kan optreden tijdens een hartstilstand, dus tijdens een periode van klinisch dood, maar ook bij andere kritieke medische situaties zoals bij een ernstige ziekte zoals shock, bij een hersen-beschadiging met coma t.g.v. een verkeersongeluk of hersenbloeding, bij een bijna-verdrinking (meestal bij kinderen), of tijdens een stervensproces (sterfbedvisioen). Deze ervaring is altijd transformatief, de angst voor de dood verdwijnt, en ook het levensinzicht verandert, vooral liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk.
Het onderzoek naar BDE confronteert ons duidelijk met de beperkingen van onze huidige medische inzichten over ons bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen. Want hoe is het mogelijk dat mensen een helder bewustzijn kunnen ervaren, met herinneringen vanaf de vroegste jeugd, met helder nadenken, met emoties, met gevoel van zelfidentiteit, en soms met een vorm van waarneming buiten en boven het lichaam, op het moment dat de hersenen (tijdelijk) niet meer functioneren, met een vlak EEG?

Pim van Lommel is in 1943 geboren in Laren (NH), en heeft van 1977-2003 als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gewerkt, een 800-beds opleidingsziekenhuis met een grote afdeling cardiologie. Hij besteedt thans al zijn tijd aan onderzoek over de relatie tussen bewustzijn en hersenen.
Hij heeft een Gymnasium B opleiding gevolgd in Hilversum, studeerde geneeskunde in Utrecht, waar hij in 1971 afstudeerde en heeft zijn specialisatie in cardiologie in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht in 1976 afgerond. Hij is in 1969 gehuwd met Niekje de Jong en heeft 2 kinderen en 4 kleinkinderen.
Hij heeft enkele wetenschappelijke artikelen over cardiologische onderwerpen gepubliceerd, maar sinds hij in 1986 het onderzoek heeft gestart naar bijna-dood ervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand hebben overleefd is hij de auteur van meer dan 20 artikelen, één boek en enkele hoofdstukken over BDE, bewustzijn en de relatie van bewustzijn met de hersenen.
Hij heeft de laatste twintig jaar in Nederland zeer veel lezingen gegeven over BDE, hersenen en bewustzijn, ook in medische faculteiten van de meeste Nederlandse universiteiten. Maar ook geeft hij regelmatig lezingen in het buitenland, zoals in de USA, Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, en Cuba. Er zijn in veel landen interviews met hem gepubliceerd in kranten en tijdschriften, hij was te horen in veel radioprogramma’s en hij is frequent voor TV-programma’s geïnterviewd in Nederland, USA (ABC, Discovery, TLC) Engeland (BBC, Associated Press), Belgïe, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Portugal, Griekenland, Hongarije en Japan.

Zondag 14 januari 2007 - aanvang 14.00 uur

José Wigny

Rituelen rond de dood in verschillende culturen

Deskundige op het gebied van sterven en rouw in diverse culturen.
José Wigny zal deze lezing houden in opdracht van COS Rijnmond & Midden Holland, centrum voor internationale samenwerking in Rotterdam. Zij is van 2003 tot voorjaar 2006 bij deze organisatie werkzaam geweest als projectleider van het Steunpunt stervensbegeleiding en rouw in de multiculturele samenleving. Gedurende deze periode heeft zij lezingen en workshops gegeven aan diverse doelgroepen.

Lezing “Rituelen rond de dood in verschillende culturen”. In onze maatschappij neemt de belangstelling voor rituelen rond de dood alsmaar toe. Hoe wordt er afscheid genomen van het leven, welke rituelen zijn van belang voor de stervende en voor de nabestaanden? In deze lezing wordt aan de hand van foto’s en voorwerpen ingegaan op rituelen rond de dood in diverse culturen in Nederland. Na de lezing is er ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen.


Zondag 11 februari 2007 - aanvang 14.00 uur

Marc Desmet, Arts, Jezuiet

Is lijden mensonwaardig?

Wanneer iemand aftakelt, valt gemakkelijk het woord `mensonwaardig`. Voor onze maatschappij staat lijden haaks op menswaardigheid. We willen het lijden zoveel mogelijk elimineren en als dit onvoldoende lukt zijn we geneigd de lijdende zelf te verlossen uit zijn lijden `omwille van de menswaardigheid`. Is er in ons begrip `menswaardigheid` echter nog plaats voor het lijden? Is strijd tegen het lijden geloof-waardig, als je niet tegelijk gelooft in de waardigheid van de lijdende?

Marc Desmet wijst op een aantal kenmerken van onze cultuur die het ons moeilijker maken om lijden een plaats te geven waarna hij verbindingspaden verkent tussen lijden en menswaardigheid vanuit zijn palliatieve-zorgervaring en spiritualiteit.

Marc Desmet (Roeselare, 1956) is jezuïet en arts, sinds 1993 medisch verantwoordelijke voor de dienst palliatieve zorgen van het Virga Jesseziekenhuis te Hasselt. Hij geeft talrijke lezingen rond palliatieve zorg, ethiek, spiritualiteit. Van hem verscheen in 1996 bij Lannoo Dag & Nacht.
Een spiritualiteit vanuit de medische ervaring, in 2000 Is lijden mensonwaardig? en in 2005 Moe van het moeten kiezen. Op zoek naar een spiritualiteit van de zelfbeschikking.

Voor de lezingen kunt u gratis plaatsen reserveren
van maandag t/m vrijdag
tussen 10.00 en 15.00 uur op tel nr. 06-237 526 58.

Zuylen - Tuinzigtlaan 11 - 4813 XH Breda
Tel. 076 - 521 68 77 - Fax 076 - 522 04 20
info@zuylen.nl - www.zuylen.nl
terug naar overzicht