logoplaatje
Home/

Nieuws - 2005
plaatje: Nieuw centrum voor palliatieve zorg Antonius-IJsselmonde

Nieuw centrum voor palliatieve zorg Antonius-IJsselmonde

Geplaatst: 5 augustus 2005
plaatje: bulletROTTERDAM - Verpleeghuis Antonius IJsselmonde in Rotterdam slaat een nieuwe palliatieve weg in door in de wijk IJsselmonde in Rotterdam een nieuw Centrum voor palliatieve zorg te gaan bouwen. Van opname tot dagbehandeling, van poli-afspraken tot lotgenotencontact: in het centrum worden tal van functies gecombineerd.
Ook onderwijs en wetenschap krijgen een plek. De bouw van het Centrum begint dit najaar. Als de bouw volgens planning verloopt, kunnen de deuren rondom de jaarwisseling van 2006/2007 geopend worden. Er zal plaats zijn voor 18 patiënten.

De plannen klinken voor Nederlandse begrippen een tikkeltje megalomaan, maar daar denken Frans Baar en Hans Stravers heel anders over. Deze twee meest betrokken initiatiefnemers – Baar als verpleeghuisarts en directeur Verpleeghuiszorg en Kwaliteitsontwikkeling van Antonius-IJsselmonde, Stravers als directeur van KVV-regio Oost, een Rotterdamse koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen, waaronder ook Antonius-IJsselmonde valt – noemen het eerder ‘een logische ontwikkeling’.
Antonius-IJsselmonde hééft natuurlijk historie op het gebied van palliatieve zorg. Het was het eerste verpleeghuis waar in de jaren ’70 speciale aandacht aan de zorg voor stervenden werd besteed, het was in de jaren ’90 het eerste verpleeghuis waar een unit voor palliatieve zorg werd opgericht. Het gebouw aan de Groene Tuin waarin Antonius-IJsselmonde is gevestigd, is verouderd en valt niet opnieuw te renoveren. Daarmee ontstond de mogelijkheid ‘vanuit nul’ naar de toekomst te kijken. Opnieuw een speciale afdeling voor palliatieve zorg integreren in een groter verpleeghuisgebouw, had niet de voorkeur van Stravers en Baar. “Uit onderzoek bleek ons dat toekomstige palliatieve patiënten verwachten dat zij zich daar niet thuis zullen voelen. Het heeft te maken met de slechte naam van verpleeghuizen in het algemeen. Wil je als palliatieve afdeling niet ‘besmet’ worden met dat stigma, dan moet je dus qua behuizing geen onderdeel zijn van een verpleeghuis.”
terug naar overzicht